De excentrieke Schot Graeme Obree heeft al heel wat gedenkwaardige records op de fiets gevestigd. Nu wil hij met een futuristische ligfiets het wereldsnelheidsrecord voor fietsers verbreken, zonder hulp van een gemotoriseerd voertuig.
Uit het niets had het wielrennen er midden jaren negentig een wereldrecordhouder bij. De onbekende Schot Graeme Obree verbrak in het Noorse Hamar het werelduurrecord, waarbij een renner een zo groot mogelijke afstand af moeten leggen in 60 minuten. Dat deed hij op een zelfgebouwde fiets, die onder meer bestond uit wasmachineonderdelen.
De fiets was extra bijzonder, omdat Obree een aparte houding aannam. Hij leunde met zijn borst op het stuur en vouwde zijn armen onder het lichaam, zodat hij minder luchtweerstand had. Bekijk de video hieronder om de onorthodoxe fietshouding van Obree te zien.
De internationale wielerbond UCI verbood de houding van Obree. Tot overmaat van ramp fietste de Engelsman Chris Boardman het record van Obree uit de boeken in 1993.
Die liet zich niet uit het veld slaan. Het jaar erop was Obree terug, met een nieuwe fiets en een nieuwe houding: de Superman-positie. Daarbij zat hij met zijn armen gestrekt vooruit, zodat hij nagenoeg plat op de fiets lag.
Ook deze uitvinding van Obree werd verboden, maar wel nadat hij het record had teruggepakt van Boardman.
Snelste mensaangedreven voertuig
Obree, wiens leven is verfilmd, verdween een tijdje van de radar. Hij is is gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis en deed drie zelfmoordpogingen in zijn leven.
Maar nu is de vliegende Schot terug en heeft hij zichzelf een nieuw doel gesteld. Op 47-jarige leeftijd wil hij het record verbreken voor het snelste door de mens aangedreven voertuig op land, schrijft The Guardian.
Dat moet gebeuren op - of liever gezegd: in - The Beastie, een pastelgroene ligfiets die Obree in elkaar heeft gesleuteld in zijn eigen keuken. En natuurlijk zijn er onconventionele onderdelen gebruikt, zoals het metaal van een oud steelpannetje.
Met de fiets, die volgens Obree zo'n 1200 euro kostte om te bouwen, wil de Schot sneller gaan dan 133,3 kilometer per uur. Dan zou hij het huidige record van de Canadees Sam Whittingham uit 2009 verbeteren.
Twee jaar geleden waagden Nederlandse studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam een poging. Zij bleven steken op 129,61 kilometer per uur. Niet genoeg voor de beste prestatie ter wereld, maar wel genoeg voor een Nederlands en Europees record.
Druppelvorm
The Beastie heeft een stalen frame, gemaakt van oude fietsen. Het steelpannetje is verwerkt in een schoudersteun. Opvallend is dat Obree, zoals gebruikelijk bij een ligfiets, niet op zijn rug ligt als hij trapt, maar met zijn hoofd naar voren naar achteren trappend de fiets aandrijft.
De reden daarvoor is eenvoudig. "Het breedste deel van het lichaam zijn de schouders. Als je de druppelvorm als uitgangspunt neemt, dan is het logisch om dat deel vooraan te hebben", verklaart Obree tegen The Guardian.
Obree heeft op eigen kracht al 80 kilometer per uur gehaald, een eindje verwijderd van het wereldrecord. Maar hij heeft er vertrouwen in dat hij tijdens de World Human Powered Speed Challenge in september in Nevada het record kan pakken. Al belooft hij niks. "Ik kan alleen maar een poging wagen en het 'een goede trap geven'."
Bekijk hieronder een testrun van Obree in The Beastie.